@
BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
         
Prima pagina
 
c


o




 



Sedative și somnifere

1. Tranchilizante
Printre medicamentele psihotrope cel mai frecvent comerializate pe piața germană, locul întâi a fost ținut mult timp de Valium (diazepam), urmat de Adumbran și Praxiten (oxazepam).
Între timp, diazepamul a fost înlocuit de alte benzodiazepine care i-au luat locul de frunte. În Republica Federală Germania, pe piața mdicamentului se găsesc, în principal, următoarele tranchilizante:

Denumire comercială
Lexotanil
Librium
Valium
Tranxilium
Dalmadorm
Tavor
Nobrium
Mogadan
Adumbran
Praxiten Demetrin
Rohypnol

Tranchilizantele cel mai frecvent utilizate fac parte din categoria benzodiazepinelor.

Acțiune:
Tranchilizantele din categoria benzodiazepinelor nu se deosebesc între ele în mod esențial, în ceea ce privește acțiunea lor. Industria farmaceutică oferă mereu produse noi. Tranchilizantele au în primul rând o acțiune calmantă, antiagresivă, anxiolitică și un oarecare efect tonic-antidepresiv. În plus, majoritatea tranchilizantelor are și o acțiune de relaxare a musculaturii voluntare. Diazepamul poate fi utilizat, în afară de aceste indicații, și la tratamentul imediat al crizelor epileptice. Apoi, tranchilizantele au un efect de distanțare față de durere și de inducere a somnului, fără a suprima însă fazele de vis (somnul paradoxal - n.tr.), așa cum o fac barbituricele.

Tranchilizantele au devenit - după alcool - drogul națiunii nr. 2, probabil, pentru că "ajută" la depășirea situațiilor de stres neplăcute de la locul de muncă sau din mediul familial, pentru că ameliorează senzațiile de frică, neliniștea și frustrarea și permit relaxarea fizică și psihică. Mediul înconjurător este văzut ca prin niște "ochelari roz", sunt "diluate" contradicțiile, conflictele chinuitoare din trecut își pierd semnificația, totul devine mult mai plăcut și prietenos, iar viața este mai ușor de trăit.

Abuz și dependență
Fără îndoială, consumul cronic de benzodiazepine în doze mari poate duce, în cazuri individuale, la euforie, instalarea toleranței și, în final, la dependență. Tipul de dependență corespunde celui față de alcool și barbiturice. Deoarece benzodiazepinele nu se metabolizează prin ficat, potențialul de dependență privește în special domeniul psihic.

În cazul supradozării tranchilizantelor până la 1 g este posibilă instalarea unui somn de 48 de ore.

Riscurile abuzului:
Psihice
- plafonare în plan afectiv, apatie, lipsa trăirilor emoționale
- slăbirea creativității
- incapacitatea rezolvării conflictelor
- pierderea simțului răspunderii
- comportament social neavenit
- mai rar: manii, accese de furie, halucinații, psihoze
- cimentarea unor relații sociale nesatisfăcătoare
- posibil, amplificarea stărilor depresive

Consecințe pe termen lung:
Deoarece benzodiazepinele acționează doar simptomatic și nu rezolvă cauza problemelor, acestea nu se rezolvă, conflictele nu se pot soluționa, iar frica - cu rol de semnal de alarmă - nu mai este percepută ca atare. Se ajunge la așa-numitul efect rebound (de recădere - n.tr.), manifestat prin insomnie în primele ore ale dimineții, creșterea în greutate, pierderea libidoului, stare generală de slăbiciune, buimăceală, dezinteres și mahmureală.

Abstinența și fenomene de sevraj:
Abstinența de la benzodiazepine este extrem de dificilă și se realizează printr-o reducere lentă a medicamentului până la eliminare totală.

Fenomene de sevraj:
Anxietate, insomnie, tulburări circulatorii și tulburări gastro-intestinale, crize convulsive.

O problemă specială este politoxicomania:
Mulți dependenți de medicamente consumă concomitent mai mult preparate. Ei iau, de exemplu, un barbituric puternic contra tulburărilor de somn, dimineața un produs stimulant, iar între acestea un tranchilizant. Multe medicamente prezintă interacțiuni nefaste, mai ales în combinație cu alcoolul. Bunăoară, pot prelungi sau întreține timp îndelungat starea de ebrietate indusă de alcool. Alteori, pot ameliora fenomenele de sevraj. Dependenții de opiacee abuzează și ei de tranchilizante, atât pe cale orală, cât și pe cale intravenoasă, de exemplu atunci când își injectează "Rohypnol ".

2. Somnifere

Sumar al principalelor clase de somnifere:
a) Barbiturice, de ex.: Luminal (Fenobarbital)
b) Bromuri, de ex. Adalin (bromuree)
c) Cloralhidrat/Paraldehyd, de ex. Chloraldurat
d) Alte categorii de substanțe, de ex. Distraneurin (clometiazol), utilizat în terapia de dezalcoolizare (produsul i.v. a fost retras de pe piața franceză, producătorul Astra Zeneca a retras întreaga producție din cauza gravelor efecte adverse. Nu se mai găsește forma pentru administrare i.v. - n. tr.)
e) Perparate combinate periculoase, de ex. Mandrax (metaqualona)

Barbiturice:
Barbituricele induc un somn asemănător narcozei (suprimă fazele de vis/somn paradoxal).

Efecte secundare:
Efectele nedorite sunt rare, la doze normale, și de regulă nu sunt sesizate din cauza acțiunii principale a medicamentului, ele apărând în somn. Pot însă să apară: somnolență în timpul zilei, tulburări de echilibru, "stare de beție", mersul ebrios și tulburarea capacității de discernământ.
Rareori, apar: depresia respiratorie, stare de excitație nervoasă, dezorientare (frecvent la persoane mai în vârstă), hipotermie, tulburări de dinamică sexuală, dureri musculare și articulare.
Barbituricele interferează cu capacitatea de a conduce un autovehicol și reduc, în general, atenția.
Consumul concomitent de alcool este cel care evidențiază sau potențează în mod periculos aceste efecte adverse, deorece ambele substanțe trebuie prelucrate (metabolizate) de ficat.

Riscul de dependență:
Consumul de barbiturice poartă cu sine un mare risc de dependență, deoarece doza trebuie mărită deja la câteva zile, pentru a atinge efectul inițial. De asemenea, primele fenomene de sevraj - neliniște, iritabilitate și insomnie - apar deja după primele două săptămâni de consum. Barbituricele induc o tulburare severă a caracterului somnului normal, prin faptul că suprimă fazele de vis (somnul paradoxal) necesare păstrării echilibrului psihic.

Consumul pe o perioadă îndelungată induce modificări insidioase de personalitate.
În baza caracterului aproape identic al dependenței de alcool și al celei de barbiturice, ambele sunt incluse de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în aceeași categorie de dependență.
Spre deosebire de tranchilizante, marja de siguranță dintre doza terapeutică și cea toxică este foarte redusă, fapt recunoscut și exploatat de mulți oameni. Intoxicația severă rămâne și azi o metodă răspândită de suicid.
O intoxicație acută cu barbiturice va provoca paralizarea progresivă a centrului respirator și prăbușirea funcțiilor circulatorii.

Compuși cu brom ai ureei:
Aceste substanțe sunt legături chimice între uree și brom care, în ansamblu, au un efect mai slab decât barbituricele. În momentul întrării în circuitul metabolic al organismului, ele se depozitează la diferite nivele, deoarece bromul se elimină doar lent din organism. Rezultă, în final, o intoxicație cronică insidioasă cu brom, așa-numitul bromism, cu: stări de confuzie, pierderea memoriei, delirii în cazurile grave, dermatite, strănut, conjunctivită; sunt posibile hemoragii punctiforme la nivelul tegumentului și al mucoasei. Legăturile brom-uree prezintă și ele un risc mare de toleranță și dependență.

Paraldehida și cloralhidratul:
Din cauza gustului lor execrabil, aceste substanțe nu sunt folosite mai niciodată ca stupefiante.

Scena consumatorilor de droguri:
Au existat și există mereu preparate populare în rândul consumatorilor, precum Luminalul (fenobarbital), Nembutal (pentobarbital), Rosimon și Mandrax (metaqualona). Acestea, alături de altele, sunt adesea combinate cu droguri cu efect stimulator. Când scade efectul unui drog "speed" sau atunci când acesta devine insuportabil - în urma consumului cronic - somniferele ajută la surmontarea insomniei de origine chimică.

 

 

 


mascota

f
pPrimul pas !

c
    B-dul Unirii nr.37, bloc A4,
    parter, sector3, Bucuresti
    tel.: 318.44.00
    fax.:316.67.27


s

 


 

© Copyright 2006 Agentia Nationala Antidrog & (muLishor;lithium)