@
BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
         
Prima pagina
 
c


o




 



Halucinogene

1. LSD
(LSD=dietil-amina lisergic, LSD 25)
Substanța activă se dizolvă în lichide, într-o anumită concentrație, și se aplică apoi pe un substrat (zahăr cubic, hârtie sugativă, bucăți de pâslă, bucățele de hârtie, tablete sau capsule) în vederea consumului.
Cele mai cunoscute variante de LSD:
Happy Faces: Nume de fantezie a unui produs "underground" (din lumea interlopă)
Mini-Trips: Substraturi de dimeniuni minuscule (de ex. gelatine), impregnate cu LSD și care, datorită dimensiunii lor reduse, se pretează foarte bine la traficul ilegal.
Purple Haze: Variantă de LSD, denumită astfel după o piesă de muzică rock a muzicianului de culoare Jimi Hendrix, la râdnul său mare consumator și victimă a drogurilor
Sunshine Explosion: Nume de fantezie a unui produs deosebit de puternic.
Comic-Trips

Efecte chimice și fiziologice:
Dacă e să privim efectul farmacologic al LSD la om, ne impresionează doza minimă suficientă pentru a modifica profund trăirile timp de 8 - 12 ore. În medie, sunt necesare numai 100 micrograme. Un gram de LSD ar fi de ajuns pentru a oferi senzații tari cu LSD tuturor locuitorilor unui oraș cu 10.000 de locuitori. Marja de siguranță a LSD este foarte mare; cantități de până la 3000 de micrograme pot fi suportate de organism, în majoritatea cazurilor, fără consecințe negative.
Pe de altă parte, cantitățile de LSD produse azi în laboratoare improvizate în bucătării nu sunt întotdeauna pure.
Administrat oral, efectul LSD începe să se instaleze după circa 45 de minute. Injectat intravenos, efectul apare la doar câteva minute. Efectele evidente ale LSD sunt mai ales asupra trunchiului cerebral și diencefalului, în primul rând asupra sistemului limbic și sistemului reticular (activator ascendent - n. tr.). Acești centri cerebrali coordonează reacțiile emoționale la stimuli externi și influențează selectarea informațiilor provenite din mediul nostru înconjurător, ce sunt transmise către creier prin organele senzitive. Efectul LSD asupra centrilor vegetativi nu este puternic, dar sesizabil. Pupilele se dilată (ceea ce poate duce la fotofobie în cazul luminii puternice), iar ocazional se constată grețuri și vărsături, ceea ce indică faptul că LSD irită centrul vomei din trunchiul cerebral.
Interesantă, din punct de vedere farmacologic, este toleranța ce se instalează destul de rapid. Cine ia LSD în doze constante, timp de mai multe zile, nu mai simte efectul din a treia zi. Fie că se crește doza, fie se face o pauză de câteva zile, până la refacerea sensibilității față de substanță.
Aproape toți oamenii care au încercat măcar odată substanțe halucinogene, descriu, ca primă modificare psihică, strălucirea crescută a culorilor.
Halucinațiile declanșate de LSD nu sunt, defapt, decât pseudohalucinații, consumatorii fiind aproape întotdeauna conștienți de faptul că impresiile trăite nu sunt reale.
Numitorul comun al efectului psihogen al tuturor halucinogenelor cunoscute până acum poate fi considerat abolirea stabilității lumii noastre interioare, tulburând percepțiile noastre, strict constante în mod normal.
Într-un fel, LSD permite revenirea la o stare infantilă a organizării percepțiilor ce definesc starea de conștiență. La fel ca și pentru copil, consumatorului aflat sub influența LSD toate lucrurile îi sunt noi și unice - va constata, poate, că ciocolata îi place acum mai mult ca niciodată.
Asemenea copilului însă, consumatorul va fi puternic dependent de mediul său. Un mediu social prietenos și suportiv este, de aceea, cel mai bun mijloc împotriva unui bad trip (engl. călătorie nereușită - experiență negativă, episod disforic - n .tr.).
Trăirile din timpul expunerii la LSD depind foarte mult de așteptările individuale ale consumatorului față de consum, cât și de sugestiile pe care le primește din mediul său social. Cine se așteaptă ca LSD-ul să acționeze ca un afrodisiac, nu va fi dezamăgit.

Dependența:
Pericolul toleranței (obișnuinței) psihice

Pericole:
a) Pericole fizice/biologice: Au fost descrise rupturi cromosomiale la nivel celular, precum și malformații congenitale, la copiii mamelor care au consumat LSD în timpul sarcinii.

b) Pericole/riscuri psihogene imediate:
Deoarece în episodul de stupoare dată de LSD se amplifică starea psihică preexistentă, o stare depresivă înainte de consum poate degenera într-o experiență "horror" ("horror-trip"). Astfel, pot apărea stări de anxietate masivă a căror durată se întinde pe mai multe ore. Experiența "bad trip" se poate încheia fie spontan, fie cu ajutor din partea medicului (clorpromazina - un neuroleptic comercializat sub numele de Megaphen - este un antidot eficient). Dacă reacția negativă nu remite în timp util, poate fi urmată de o fază psihotică mai lungă. Persoana afectată se comportă ca un bolnav psihic (de regulă ca în cazul schizofreniei paranoic-halucinatorii). Astfel de reacții psihotice apar aproape numai la persoane predispuse la astfel de tulburări, persoane la care predispoziția este determinată de tare din timpul copilăriei, eventual combinate cu existența unor factori genetici. Riscul cel mai mare îl prezintă tentativele de suicid - de exemplu săritura din geam, persoana drogată având convingerea că poate zbura.
În trecut au existat cazuri în care traficanții au distribuit substanțe ce nu au nici o legătură cu LSD, ci aveau o cu totul altă compoziție. Consecința au fost intoxicații dintre cele mai severe.

c) Psihoza de reevocare (flashback):
În acest caz este vorba de o stare de stupoare asociată cel mai adesea cu trăiri intense de frică și dezorientare, ce poate apărea la săptămâni sau luni după consumul propriu-zis al LSD-ului și care are, asupra consumatorului, un real efect de acces psihotic. Pot apărea stări anxioase, de paranoia și halucinații. Deoarece "flash-back"-ul apare fără prodrom, el poate debuta în momente cu totul neprielnice pentru persoana în cauză (conducerea unui automobil), ceea ce poate crea situații dintre cele mai periculoase.

d) Pericole ce apar la consumul cronic:
LSD nu este un toxic ce dă dependență. Nu apare dependența fizică, de asemenea lipsesc fenomenele de sevraj. Consecințele unor experiențe repetate cu LSD nu pot fi apreciate satisfăcător, deoarece trăirile de genul "bad trip" nu sunt suficiente, singure, pentru formularea unor concluzii obiective.

2. Dom (STP): Substanța numită Dom (STP) a fost elaborată de către firma americană DOW-Chemical - acceași companie care produce Napalm-ul. Dom sau STP este o amfetamină modificată chimic. În doză redusă produce efecte de genul "Speed"ului, în timp în ce doze mai mari, efectul este mai degrabă de "speed-trip". "Speed-trip"ul oferă tocmai contrariul experienței căutate în cazul abuzului de LSD. Se caracterizează printr-o neliniștite chinuitoare, însoțită de agitație fizică, stări intense de anxietate și o durată lungă (72 de ore!).

3. PCP sau Angel Dust a fost elaborat în anii 50 de către firma Parke, Davis & Company din Statele Unite ca antialgic. În 1965 a fost însă retras de pe piață, din cauza efectelor adverse deosebit de grave. Imediat după aceea, în iunie 1967, a apărut brusc pe scena narcoticelor.

Caracteristici ale acestui drog:
- drogul este mai ieftin decât heroina sau LSD
- efectul se instalează la fel de rapid ca la heroină și mai rapid ca la LSD
- acțiunea este mult mai intensivă decât la marihuana, hașiș sau alcool
- durata efectului este mai lungă decât la heroină (până la 48 de ore)
- vine în întâmpinarea celor care sunt, în mod evident, dornici de trăiri terifiante (horror) și autolitice

Forma de administrare:
Se prizează, dacă se prezintă sub formă de pulbere (Crystal). Formulat în comprimate (tic-tac) se înghite. Aplicat dintr-un tub spray pe marihuana sau chiar pătrunjel simplu, PCP-ul poate fi fumat (Hof, Sherman`s). Administrarea rectală se face prin supozitoare. În fine, efectul dorit se instalează cel mai repede, dacă se diluează și se administrează injectabil.

Spectru de acțiune:
Dozele mici produc o stare de ebrietate, uneori stări de excitație nervoasă/agitație
În doze medii, are efect analgetic și anestezic
Produce ecranarea stimulilor externi și reduce capacitatea de percepere a mediului înconjurător
Hiperexcitație/Iritabilitate
Dozele mari pot provoca crize convulsive
Nu sunt rare disforiile de tip depresiv
Creșterea frecvenței pulsului, creșterea tensiunii arteriale
Stările de intoxicație seamănă celor din intoxicația cu cocaină (v. cocaina)
PCP duce la evoluții atipice ale stuporii ("horror-trips") ce seamănă cu cele din consumul de LSD Psihozele PCP sunt tulburări frecvent descrise în literatură.

Sechele pe termen lung:
Consumatorii cronici sunt practic zguduiți în cele aproape două zile ale "călătoriei" lor (engl. trip) de depresii și anxietate. Aud voci bizare sau muzică stranie. În timpul celei mai intensive faze, unii se cred a fi dracul în persoană. Suferința psihică autoindusă se descarcă, în aceste stări de tensiune prelungi, în accese de autoagresiune neinhibată ce pot merge până la automutilare.

Dependența:
Toleranța se instalează rapid. Cine dorește să mai simtă ceva după o săptămână de consum continuu al "prafului îngerilor", trebuie să-și mărească considerabil doza zilnică. Fiecare episod de stupoare aduce cu sine o puternică componentă autolitică și de automutilare.
"Dacă o iei și totuși supraviețuiești, ești un tip adevărat", așa sună un moto din scena consumatorilor de PCP.

4. Ciuperci cu substanțe stupefiante (de ex. Psilocibina )
Efectul psilocibinei este asemănător cu cel al LSD-ului. Se caracterizează în special prin halucinații vizuale, modificări ale perceperii culorilor, dar și prin modificări ale stării psihice și emoționale. Cei aflați sub efectul ei au impresia că-și reamintesc și conștientizează trăiri uitate din vremuri trecute. Se observă o schimbare profundă a perceperii timpului și spațiului, iar uneori subiectul își percepe propriul corp distorsionat în mod bizar. Atenția este extrem de focalizată. Modificările stării de conștiență sunt doar ușor schițate. Doze de câteva miligrame luate per os - ca. 4 mg - vor determina, după 20 - 30 minute o relaxare spirituală și fizică percepută subiectiv ca fiind plăcută. La doze mai mari, tulburările de percepție a timpului sunt mai pronunțate, perceperea dimeniunii spațiului este modificată și mai mult. Din punct de vedere farmacologic, psilocibina are ca efect, asemănător LSD-ului, dilatarea pupilelor, creșterea temperaturii ș.a.m.d.

 

 


mascota

f
pPrimul pas !

c
    B-dul Unirii nr.37, bloc A4,
    parter, sector3, Bucuresti
    tel.: 318.44.00
    fax.:316.67.27


s

 


 

© Copyright 2006 Agentia Nationala Antidrog & (muLishor;lithium)